Kontakt: info@klackarochkaffe.se

Tips när du ska flytta hemifrån

Att flytta hemifrån till sin första lägenhet är ett stort steg i livet. Frihetskänslan som uppstår är både pirrig och läskig – att bo själv innebär trots allt mycket ansvar. Det kan vara svårt att veta i förväg vad som behöver göras inför den första flytten, och då kan det vara praktiskt att ha en enkel checklista att pricka av.

Ett hem behöver möbler, praktiska attiraljer, belysning och gärna dekorationer för att vara fungerande och trivsamt. Titta igenom vad du redan har och gör en tydlig lista på det som behöver köpas till hemmet. Saker som köksutrustning, säng och matbord är första prioritet, men förutom det behöver du även förbereda en del andra saker i god tid innan du flyttar.

Vad ska göras innan flyttlasset går?

Du behöver först och främst teckna ett elavtal för att kunna använda strömmen i lägenheten, men också en hemförsäkring som säkerhetsåtgärd. Om olyckan skulle vara framme kan du i så fall få ersättning för skador. Det är också en god idé att ta reda på vad som gäller för gas och vatten. Oftast inkluderas det i hyran, men i vissa bostadshus finns en tilläggskostnad. Därefter är det dags att göra en flyttanmälan på Skatteverket för att ändra din folkbokföring. För att post inte ska skickas fel behöver du även genomföra en adressändring på nätet. Kom ihåg att informera andra viktiga institutioner och företag som behöver veta om bostadsbytet, och att förbereda alla detaljer kring internetuppkopplingen i alla fall ett par veckor innan flyttlasset går.

Vikten av att göra en månadsbudget

Ekonomin är något som många bekymrar sig för när det är dags att lämna föräldrahemmet. Genom att göra en överskådlig månadsbuget får du mycket bättre koll på hur du kan spendera dina pengar.

Tänk på detta när du gör en budget

  1. Hur stor inkomst har du?
  2. Hur stora är dina fasta utgifter?
  3. Vilka summor kan du spendera på mat och övrigt?
  4. Hur ser möjligheterna ut för sparande?
  5. Är budgetens olika delar proportionerliga till varandra?