Kontakt: info@klackarochkaffe.se

En trevlig studentmottagning

Det börjar faktiskt närma sig, om än sakta – men så säkert. Om ungefär två månader kommer gatorna att invaderas av flak med hoppandes studenter. Eller ska man säga före detta studenter? Det handlar självklart om examenstider, och att ta studenten.

Att ta studenten är någonting av det roligaste man gör i sitt liv. Man tar det uppenbara steget från att vara barn till att vara vuxen. Man ska klara sig själv, hitta ett jobb, och inte längre vara beroende av andra. För många ungdomar är det läskigt, men det är ingenting man ska tänka på den dag man tar studenten. Då ska det istället bara handla om firande, och man ska känna lyckan över att ha klarat skolan. Över friheten! Hur man firar sin student varierar runt om i landet. I Stockholm börjar firandet tidigt med studentskivor som har olika teman, för att sedan fira stort med en slutskiva på själva studentdagen. Det gör man dock inte i andra städer. Men det som är återkommande i alla städer är flaken som kör runt studenterna. De tutas och tjoar, alla dansar och alla är glada. På morgonen samlas man också för att ha champagnefrukost och därefter tågar man in i skolan, för att sedan för en sista gång springa ut. Men det finns faktiskt lite tid att fira med sin familj också. Det gör man vanligtvis efter man åkt flak, och innan man går till slutskivan – detta kallas mottagning.

Pyssla dig till perfektion

Men hur får man då till en perfekt mottagning? Jo – knepet är att pyssla sig fram. Här kommer några tips:

  • Du ska självklart ha många ballonger. Helst i alla färger och former, vanligtvis är ballongerna blåa och gula, men det är helt okej att vara lite tokig och välja med andra färger också. Genom att använda snören kan du också bända ihop ballongerna och hänga upp, det ger ett riktigt festligt intryck.
  • Sidenband som dekoration är något som ger ett lite ”finare” intryck. Och när finns ett bättre tillfälle att vara lite finare, än på examen? Välj gärna ett sidenband med färg på en vanlig linneduk, och välj gärna med ett mönster. Sedan kan du sätta fast banden med handsöm, var bara noga med att ta en en tråd som matchar.
  • Bordsplacering i korkar är ett ganska okänt, men väldigt roligt sätt att sköta placeringen på. Spara ihop gamla vin- och champagnekorkar som du sedan skär av en bit på så att de står stadigt. Därefter snittar du en skåra så att du får ner lappen med gästens namn, och kanske en personlig välkomsthälsning? Det gäller att hitta detaljerna som gör motagningen lite extra gosig.
  • Glöm inte bort att ni ska sjunga ”sjung om studentens lyckliga dag”. Det är inte alltid den lättaste låten att komma ihåg, så varför inte pryda tallriks- och glasunderläggen med texten?
  • Blommor, blommor, blommor. Det går inte att ha en mottagning utan mycket blommor, och extra härligt och somrigt blir det om du använder dig av riktiga sommarblommor. Kanske syrener? Klassisk sommarblomma som doftar djuvligt. Glöm bara inte att studenten antagligen kommer få rikligt med blommor under dagen, och att dessa kommer att behöva vaser för att överleva. Prata gärna med grannarna och kolla om du får låna om du tror att vasarna inte räcker.

Sådär. Nu är pysslet klart, och gästerna välkomna. Hoppas mottagningen blir fantastiskt, man  tar bara studenten en gång i livet. Fler roliga tips hittar du här!