Kontakt: info@klackarochkaffe.se

Foto som hobby

En av de absolut roligaste hobbyer som man kan ägna sig åt är fotografering. Den som blir riktigt bra kan hänga upp sina bilder som tavlor i hemmet eller till och med vinna fototävlingar.

3150001-zenit-kamera-1

I Expressen kan man läsa om Jonna Bergström som kan titulera sig VM-silvermedaljör i undervattensfoto för andra gången. Mästerskapen i undervattensfotografi hölls i Holland och det var med en bild på en rörmask i en musselodling som hon tog hem ett andrapris. Men det är inte bara i det här VM som hon har ställt upp. Hon har även ett antal SM- och NM-titlar och förra året blev hon utsedd till Årets naturfotograf i Sverige. Jonna har ägnat sig åt den här typen av fotografering i tio år och det började med att hon övade sin fotografering på turister i Mexiko.

Bli en bättre fotograf

Tjejen i den här artikeln visar verkligen att man kan ta sin hobby och göra något bra av den. Och fotografering är en väldigt rolig hobby eftersom den är så kreativ och man kan göra mycket av den. Exempelvis kan man rama in sina bilder och sätta upp dem på väggen hemma, eller så kan man kanske plocka ut ett par av sina favoritbilder och göra en fotobok i present till någon. Men för att bilderna verkligen ska bli bra och användbara, gäller det att ha lite kunskap om fotografering. Självklart kommer mycket av att man övar men det gäller också att använda sig av ett antal knep. I Sydsvenskan har man listat just sådana här knep som är bra att ha och några av dem är:

  • Att aldrig stå still när man fotar. Man bör alltid försöka hitta bättre ljus, bättre bakgrund och nya bättre vinklar.
  • Att försöka gå riktigt nära motivet. Går man nära sitt motiv så skapar det mer närvaro i bilden och detaljerna blir mer tydliga samtidigt som kontrasten mot bakgrunden gör att motivet framträder.
  • Att titta på andras bilder och hämta inspiration. Tittar man på riktigt bra bilder och ser hur fotografen har gjort för att kunna ta bilden, lär man sig själv om att ta bra bilder.
  • Att lägga lite tid i efterarbetningen. Mycket av att skapa en fin bild ligger i hur man redigerar den och man kan skapa häpnadsväckande bilder med hjälp av exempelvis Photoshop. Läs mer.