Kontakt: info@klackarochkaffe.se

Ljud och bild är en del av inredningen

Inredning har fram till för bara något år sedan enbart handlat om möbler, hemtextil och saker som man hänger på väggarna, som konst och bonader. Men numera ingår även andra saker där. Tv-apparater, stereo-anläggningar och mycket annan elektronik är numera lika självskrivna i inredningsreportage som Stig Lindberg-porslin och japanska kockknivar. Hur blev det så?

Det allra främsta tecknet på denna förändring är det faktum att IKEA har börjat sälja tv-apparater. Modellen heter föga förvånande Uppleva, och är integrerad i en tv-bänk. Som så ofta är fallet med IKEA är kvaliteten inte heller den bästa, men det kommer säker att bli en succé ändå. Inte minst kommer den troligen att inspirera andra tillverkare, kanske kommer ett samarbete mellan Bang & Olufsen och Fritz Hansen att bli resultatet av denna inspiration.

  1. Men det är nog inte IKEA som startade denna trend. Istället beror det nog på flera faktorer, som korrelerar.
  2. Vi lägger ner allt mer pengar på våra hem, inte minst på inredningen.
  3. Företag som KitchenAid och Apple har visat att elektroniska prylar inte behöver vara fula.
    Smarta elektroniska prylar, som minimerar antalet sladdar, är även de snyggaste. Funktion kan alltså medföra form.

Den som ska inreda sitt hem idag kommer inte att vilja ha en ful cd-spelare, om man nu äger några skivor över huvud taget. De flesta har sin skivsamling i datorn, eller nöjer sig med Spotify. Datortillverkarna följer Apple, som har visat att det går att göra snygga datorer och sälja i massor. Och när man har en snygg dator, vill man då koppla den till fula högtalare? De allra flesta svarar nej på den frågan.

Snyggt och praktiskt

Anledningen till att folk gör sig besväret att köpa snygga ljudanläggningar från Xtz.se är helt enkelt att de vill matcha andra prylar i hemmet. Men det slutar inte där.

En platt-tv är som bekant inte bara snyggare än en gammal tjockis i de flesta människors ögon. Den tar dessutom mindre plats, och går därför att hänga på väggen, vilket är mycket praktiskt. Om man ansluter den till ett trådlöst högtalarsystem har man dessutom sluppit en hel mängd sladdar. Dagens hem ska nämligen inte bara vara snygga, det ska gå lätt att städa dem också.