Kontakt: info@klackarochkaffe.se

Konsten att pyssla i köket

Att pyssla i köket har blivit till något mer än en nödvändighet för att få mat på bordet och i slutändan kunna få energi även till nästkommande dag. Under bara de få senaste åren har intresset för matlagning som hobby och som en konstform för att vara kreativ och slappna av, ökat avsevärt.

”Svenska folkets matlagningsintresse är inte bara av teoretisk art. Allt fler går på kurs för att lära sig matlagningens grunder och kunna glänsa i köket.

Utanför Restaurangakademien i Slakthusområdet brinner marschaller. Inomhus börjar deltagarna i kvällens kurs Fredriks fiskar samlas. Innan kvällen är slut ska de tillsammans ha lagat tolv fiskrätter. Elva av dem äter de upp på plats, den tolfte är en fiskgryta som de får ta med sig hem.

Det här är en matintresserad skara. De flesta deltagarna i Restaurangakademiens kurser är väl insatta i matlagningens grunder och kommer hit för att få lära sig mer. ”

Matlagningsintresserade törstar efter kunskap

En av anledningarna till att inte bara matlagningen utan även tekniker bakom, har blivit så pass populära, kan vara alla de kock- och matlagningsprogram som under de senaste åren har visats på TV. Programmen har handlat om alltifrån amatörkockars chans att slå igenom och få en karriär eller en egen restaurang, till proffskockar som visar vad de går för eller tävlar mot varandra. Alla dessa program har lett till att intresset har ökat och att vi gärna höjer ribban och nivån även för vardagsmaten hemma på köksbordet. Samtidigt blir vi medlemmar på nätet hos bland annat matklubben.se, där vi kan diskutera matprogrammen men också lägga in recept och ta del av andras.

Den vällagade vardagsmaten behöver varken vara dyr eller märkvärdig om man utgår från bra baser och fina ingredienser. När man har tid, förslagsvis under helgerna, kan man göra de fonder och baser, som alltid kommer att kunna förhöja smaker. Tricket är sedan att använda frysen för de hemmagjorda buljongtärningarna. Färdiga att användas till såväl soppor som grytor och såser.

Som sagts tidigare har matlagningskurser blivit vägen till den mer lyckade matlagningen som gör att hobbyn blir både roligare och mer avslappnad. Tidigare har vi visserligen använt oss av kockböcker för att lyckas lite bättre med maten. Om kockböckerna kan ses som teorin så har just kurserna blivit en naturlig del av de praktiska kunskaperna.