Kontakt: info@klackarochkaffe.se

Ökat intresse för hemmafruar och pyssel

Ingen som har läst en enda tidningsartikel i kultur- eller livsstilsdelen av valfri dagstidning det senaste året har väl missat talet om hemmafrutrenden? De främsta fanbärarna för denna trend är tv-serien Mad Men, och den västerbottniska bloggaren Underbara Clara. Det här kan tyckas lite konstigt. Mad Men handlar framför allt om olyckliga människor som kedjeröker, smider ränker och dricker minst en flaska whiskey om dagen, på kontoret. De är förvisso snyggare än de flesta andra i sin misär, men man blir inte särskilt sugen på att ta efter dem. En bra serie är det, dock, framför allt den första och den femte säsongen.

Underbara Clara är något av en vattendelare i den svenska bloggoffentligheten. Många inspireras av henne (hon har 11 000 fans på Facebook), medan andra tycker att hon är reaktionär och har en gammaldags syn på många saker. Att hon är medlem i en frikyrka spelar säkert in här.

En odödlig trend?

Oavsett vad man tycker om att hänga gardiner, baka cupcakes m.m. så står det klart att hemmafrutrenden inte kommer att försvinna i första taget. Så här skriver DN om våra dagars hemmafruar:

Långkok och andra husmoder¬liga sysslor har länge varit utkonkurrerat av teknik, konsumtion och värdefull ”egentid”. Men nu är inte ugnen längre ett kyffe där man förvarar sina skor.
I vissa unga, trendiga innerstadskretsar tävlas det om vem som bakar de mest spektakulära ”cupcakesen”. Bland andra unga kvinnor ordnas regelbundna kafferep, komplett med blommiga dukar och porslin från första halvan av 1900-talet.

Vilka spår den här trenden kommer att lämna, i det långa loppet, återstår dock att se. Kanske kommer det att bli männen som stannar hemma och tar hand om barn och matlagning till slut. Det är ju redan nu kvinnorna som får de högsta betygen.