Kontakt: info@klackarochkaffe.se

Undvik fjädrar till påstkortet och riset

Att skicka en hälsning när det vankas en högtid är en rolig tradition. Det är både kul att komponera ihop egna kort, men är det ändå inte lika kul att få? Det knyter samman avlägsna släktingar och vänner som man inte har kontakt med så ofta, och blir en kul gemensam aktivitet i familjen också. Tyvärr är fjädertraditionen till påsk en företeelse vi kanske borde se över, och ersätta fjädrarna med något annat istället.

Att komponera julkort digitalt har blivit alltmer populärt. Olika sajter erbjuder roliga sätt att ladda upp sina bilder, pynta och sedan skriva ut och skicka till släkt och vänner. Teman varierar från roliga och tramsiga till vackert prydda med olika ramar och typsnitt till. Kanske är det dags att göra samma sak när det gäller våra påskkort? För våra påskkort behöver nog definitivt ett förnyande.

Går inte att spåra fjädrarna

Vi pyntar våra påskris och påskkort med fjädrar som vi utan att tänka på kommer från höns. Men vilka höns? På en del ställen börjar man reagera mot den lite snåriga spårningen av fjädrar som verkar nästintill omöjlig. Det är svårt att exakt säkerställa att hönsen haft det bra och att de hålls på ett sätt som vi tycker känns rimligt.

Vi pyntar fortfarande våra påskris och fjädrar på ett sätt som kanske inte är förenligt med vår i övriga medvetna stil. I Kristianstad24.se skriver man bland annat att det diskuteras om huruvida man ska förbjuda pynt som har animaliskt ursprung. Vi köper ofta in stora sjok av fjädrar från utlandet och det finns ingen garanti för att de fjädrarna kommer från glada hönor.

Istället för fjädrar kan man pynta korten eller riset med:

  • Egna pappersfjädrar
  • Kycklingar i pärlplattor
  • Piprensare i olika färger
  • Garn

Så komponera påskkorten med någon rolig familjebild och pyssla ihop ditt ris med andra varianter än riktiga fjädrar, i alla fall tills det kommer något system där vi kan garantera att vi inte stödjer någon hönsnäring som inte känns helt rätt. Att göra egna varianter är dessutom roligare, och du kan göra mycket mer personliga varianter av påskpysslet istället!